Starta ett fastighetsbolag
Har du någonsin slagits av tanken att starta ett fastighetsbolag? Om du har kapitalet och har läst på om vad det innebär är det verkligen ingen dum idé. Det finns många fördelar med att starta ett fastighetsbolag samtidigt som det finns en hel del att tänka på.
Därför bör du start ett fastighetsbolag
Det finns många anledningar till varför du bör starta ett fastighetsbolag om du har kapitalet och kunskapen. Några av dem är:
– Det går att tjäna en hel del pengar på det. Stabila pengar som kommer in varje månad av hyresgäster. Värdet på fastigheterna stiger troligtvis också. När du har tjänat tillräckligt mycket kan du utöka med fler fastigheter för att tjäna ännu mer.
– Om du har fixat så att du har fastighetsförvaltning på dina fastigheter och även till exempel hjälp med bokföring och redovisning kommer du att behöva lägga väldigt lite tid på ditt fastighetsbolag tillslut. I början är det dock bra att vara medveten om att det kan behöva läggas lite extra tid. Men när allt är i rullning kan du få en passiv inkomst, vilket lockar väldigt många.
– Risken med att investera i fastigheter är inte lika hög som att investera i andra former, som till exempel aktier. På grund av den rådande bostadsbristen kommer det inte heller vara allt för svårt att få fyllda fastigheter.
Vad bör du tänka på?
Vart ska du då börja kanske du undrar? Ja det finns ju som sagt en hel del att tänka på när du ska starta ett fastighetsbolag. Vad är det till exempel som gäller? Är det Aktiebolag eller enskild firma som passar bäst? Vad finns det för utgifter? Vilka är intäkterna? Vad finns det för avgifter och skatter? Hur sköts fastigheterna?
Först och främst är det vanligast att köra ett fastighetsbolag som ett aktiebolag. En skillnad mellan aktiebolag och enskild firma är om företaget skulle gå i konkurs så kan du inte gå i personlig konkurs i ett aktiebolag på samma sätt som i enskild firma.
När det gäller utgifter kan det vara alltifrån renoveringar och lagningar till värme samt el. Det kan även vara utgifter i form av redovisningshjälp och fastighetsservice. Det finns en del utgifter och du bör alltså ha intäkter som täcker dessa. Intäkterna kommer primärt från hyresgäster, i alla fall om det är en hyresfastighet. Utöver det kan det tillkomma avgifter och skatter som till exempel fastighetsskatt. Det är något du bör läsa på om.
Sist men inte minst kan det vara bra att anlita fastighetsförvaltare för att få experter på sitt område att sköta dina fastigheter. Du kan då också lägga tid och energi på andra saker.